Actueel

Volo pensioen ondertekent overeenkomst internationaal maatschappelijk verantwoord beleggen

Zeist, 8 januari 2019

Volo pensioen heeft afgelopen maand de overeenkomst - ook wel convenant genoemd - voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (IMVB) voor pensioenfondsen ondertekend. Met dit convenant trekken pensioenfondsen samen op om meer invloed uit te kunnen oefenen op misstanden bij bedrijven (in het buitenland) waarin zij beleggen.

Bedrijven kunnen (vooral wanneer zij internationaal opereren) in aanraking komen met misstanden zoals slechte arbeidsomstandigheden, olierampen of milieuverontreiniging. Pensioenfondsen staan aan het begin van een lange beleggingsketen, die vaak ver afstaat van het uiteindelijke effect op milieu en samenleving. Met deze overeenkomst bundelen pensioenfondsen samen met overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties hun krachten, om meer invloed uit te kunnen oefenen op bedrijven die betrokken zijn bij misstanden.

De betrokken partijen kiezen er voor samen hun invloed te vergroten. Ze streven ernaar om aanwijsbare verbeteringen te bereiken bij misstanden waarbij die ondernemingen zijn betrokken. Daarbij ligt de focus op sociale onderwerpen zoals mensenrechten of arbeidsomstandigheden.

Het doel van dit convenant is om samen oplossingen te bieden voor die problemen die pensioenfondsen niet alleen kunnen oplossen. Een ander doel is om concrete verbeteringen te realiseren op een aantal risicogebieden zoals arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling.