Actueel

Verandering in de pensioenwereld, wat brengt het ons?

De wereld verandert. Continue verandering, dat is waar we mee te maken hebben. Wekelijks lezen we in de krant over het nieuwe pensioenstelsel of over problemen bij pensioenfondsen. De pensioenwereld zal dus ook mee moeten veranderen. Innovatie en pensioen zijn niet twee begrippen die vaak met elkaar in verband worden gebracht.

 

In werkelijkheid is dat anders. In de pensioensector is innovatie hip, we moeten ook wel. Pensioen is in Nederland immers de oudedagvoorziening. Onbezorgd genieten na een lange carrière met uw eigen uitgestelde spaargeld, uw pensioen.

Wij bij Volo pensioen willen u onbezorgd laten genieten van uw pensioen en zitten dicht op het vuur. Innovaties die het verschil maken om net dat beetje meer pensioen te kunnen bieden. Dat is waar wij voor staan.

In februari waren wij aanwezig bij de conferentie future of pensions, mede georganiseerd door onze uitvoeringspartner PGGM. Daar hebben wij kunnen leren over de blockchaintechnologie en de mogelijke toepassingen in de pensioensector. U leest in het nieuws vast wel eens over Bitcoin, maar wist u dat de technologie hierachter, de blockchain technologie, de kosten van pensioenuitvoering naar beneden kan brengen?

Wij vinden het belangrijk om koploper te zijn op het gebied van innovatie. Volo pensioen onderzoekt samen met haar uitvoeringspartner de mogelijkheden van goedkope pensioenuitvoering op de blockchain. Lage uitvoeringskosten, een van onze speerpunten, hebben immers invloed op uw pensioenresultaat. We willen toch allemaal een goed pensioen in een mooie wereld?

 

Juliette Tesselhoff naar apf Volo pensioen

Op de website van PensioenPro werd vermeld dat per 1 januari is Juliette Tesselhoff (42) in dienst getreden bij PGGM. Ze is senior business development manager voor Stichting Algemeen Pensioenfonds Volo pensioen. Hiervoor werkte ze bij KAS Bank. Wij wensen Juliette veel plezier en succes in haar nieuwe functie.

 

 

De weg naar een APF

Zeist, 26 oktober 2017 - Pulse Media Group interviewde Erik Goris en Frans van der Horst voor de bijlage 'Pensioen en medezeggenschap' van de Elsevier. Ze gaven uitleg over de weg naar een APF. Frans ging hierbij dieper in op het belang van vermogensbeheer bij de overstap naar een APF.

Lees het artikel>

ORTEC en Ortec Finance kiezen voor Volo pensioen

Zeist, 23 november 2017 – ORTEC en Ortec Finance brengen per 1 januari 2018 de pensioenuitvoering onder bij Volo pensioen. Na een uitgebreid vooronderzoek is gebleken dat door de samenwerking met Volo pensioen de belangen van de deelnemers van Stichting ORTEC Pensioenfonds (hierna SOP) optimaal worden behartigd. Lees het hele persbericht over de overgang.

Pensioenfonds Jan Huysman kiest voor Volo pensioen

Zeist, 1 september 2017 – Volo pensioen heeft afgelopen week bij DNB de CWO ingediend voor de transitie van Stichting Jan Huysman Wz. Fonds. Hiermee is Jan Huysman in liquidatie. Na een uitgebreid vooronderzoek is gebleken dat door de samenwerking met Volo pensioen de belangen van de deelnemers van Jan Huysman optimaal worden behartigd.

Het vermogen van Jan Huysman bedraagt €265 miljoen en het heeft 1500 deelnemers. Ze dragen per 1 januari 2018 de opgebouwde rechten over aan Volo pensioen.
Volo pensioen ziet de overeenkomst met Jan Huysman als een zeer belangrijke stap. In navolging op de creatie van het fonds, de marktintroductie en het vergunningstraject, kunnen we nu deelnemers kennis laten maken met hun nieuwe uitvoerder. Weliswaar nieuw in de Nederlandse pensioenmarkt, maar met ervaren roots. Wij waren, zijn en blijven van pensioen, door onze roots vanuit de oprichtingspartner PGGM.

Kring met vergelijkbaar defensief beleggingsbeleid van Volo pensioen
De rechten van Jan Huysman komen in één van de twee gezamenlijke kringen van Volo pensioen. Die kring heeft een vergelijkbaar defensief beleggingsbeleid. Voor nu zijn de gewezen en gepensioneerde deelnemers van Jan Huysman de enige deelnemers in die kring.

Verantwoordingsorgaan stemt in
Het is alleen nog wachten op instemming van DNB. Het verantwoordingsorgaan heeft instemmingen gegeven op het bestuursbesluit van het fonds. Tijdens de deelnemersvergadering is het plan ook aangenomen.

Historie Stichting Jan Huysman Wz. Fonds
De Stichting Jan Huysman Wz. Fonds is opgericht bij notariële akte op 3 september 1946 en genoemd naar de toenmalige eigenaar van Cacaofabriek De Zaan NV. Jan Huysman is per 1 januari 2016 een slapend fonds. De Stichting verzorgt nu de pensioenen van de medewerkers van ADM Cocoa BV en de aan haar gelieerde ondernemingen.

Per 1 januari 2016 heeft de toenmalige sponsor ADM Cocoa BV besloten de toekomstige afspraken over te brengen naar BPF Zoetwaren. ADM Cocoa heeft de fabriek verkocht aan het Singaporese concern Olam.

Jan Huysman heeft als uitvoerder 216 Accountants, waar het één van de laatste klanten is. Vermogensbeheer is nu nog ondergebracht bij BNP Paribas IM, NN IP en Legal & General. 

Even voorstellen:

De Beleggingsadviescommissie van Volo pensioen

Zeist, juni 2017 - De beleggingsadviescommissie adviseert het bestuur van Volo pensioen over het (strategisch) beleggingsbeleid van het pensioenfonds en de uitvoering daarvan. Binnen dit kader adviseert de beleggingsadviescommissie over onder meer de ontwikkelingen op het gebied van vermogensbeheer, de beoordeling van de behaalde resultaten, het proces van selectie, monitoring en ontslag van de vermogensbeheerder(s) en fiduciair adviseur(s), alsmede over het beleid duurzaam beleggen. Ook adviseert zij over de uit te voeren ALM-studie, de haalbaarheidstoets, het strategisch beleggingsbeleid en het beleggingsplan per collectiviteitskring.

De beleggingsadviescommissie van Volo pensioen bestaat uit 3 leden. Uitvoerend bestuurslid Frans van der Horst is voorzitter. Peter Bajema en Bob Puijn zijn de onafhankelijke adviseurs.

Peter Bajema is Hoofd Client Portfolio Risk Management bij de Blue Sky Group. Hij is altijd actief geweest op het terrein van ALM en heeft alle specifieke ontwikkelingen meegemaakt. En hij heeft veel ALM-werk gedaan voor pensioenfondsen. Daarnaast heeft hij grote kennis van het aansturen van een beleggingsportefeuille.

Bob Puijn is de Chief Investment Officer bij DSM Pension Services. Hij kent de beleggingswereld van A tot Z. Hij vervulde diverse senior rollen en heeft een duidelijke visie op en een mening over de beleggingsindustrie.

Beide beschikken over ruime ervaring in de wereld van de Ondernemingspensioenfondsen en hebben tevens zitting in diverse beleggingsadviescommissies. Volo pensioen heeft met Peter en Bob twee zeer ervaren leden toegevoegd aan de beleggingsadviescommissie.

 

Volo pensioen krijgt vergunning van DNB

Zeist, 22 november 2016 – Volo pensioen krijgt een vergunning van De Nederlandsche Bank om te opereren als Algemeen Pensioenfonds. Volo voorziet pensioenfondsen en werkgevers van een toekomstbestendige pensioenoplossing met schaalvoordelen, minder kosten en bestuurlijke lasten. Voor deelnemers biedt Volo een duurzame pensioenvoorziening, waarbij het maximale uit het collectieve karakter wordt gehaald.

Lees hier het hele artikel over het verkrijgen van de vergunning.

Komt u op woensdag 13 september naar het APF congres?

Volo pensioen zal tijdens één van de breakoutsessie alles vertellen over Vermogensbeheer via een APF. 

Wilt u verzekerd zijn van een plek?
Meld u dan nu aan! De kosten van het congres zijn €50,- als u gebruik maakt van code: VO/APF_006.

Wij zien u graag tijdens het APF congres!

‘Meerdere fondsen in één kring voorlopig nog te complex’

6-6-2016      PensioenPro

Samenvoeging van fondsen in een gezamenlijke kring is volgend jaar nog niet aan orde, verwacht Volo Pensioen, het apf van PGGM. ‘Potentiële klanten moeten op dit moment nog te veel andere keuzes maken.’

Lees het hele artikel

Maak kennis met klantmanagers van Volo

16-05-2016

Twee klantmanager van Volo pensioen stellen zich graag aan u voor:

  • Alexander Bijlard - klantmanager Volo pensioen én
  • Frits Bruinings - intern klantmanager Volo bij PGGM

Bekijk de film

PGGM introduceert algemeen pensioenfonds ‘Volo pensioen’

19-04-2016

De coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM richt een algemeen pensioenfonds (APF) op onder de naam Volo pensioen. Volo voorziet pensioenfondsen en werkgevers van een toekomstbestendige pensioenoplossing met schaalvoordelen, minder kosten en bestuurlijke lasten. Voor deelnemers biedt Volo een duurzame pensioenvoorziening, waarbij het maximale uit het collectieve karakter wordt gehaald.

Persbericht marktintroductie

 

APF van PGGM ook interessant voor kleinere OPF'en

17-02-2016

Aan het relatiemagazine Inzake van PWC gaf Erik Goris onlangs een interview over het Algemeen Pensioenfonds (APF) dat PGGM momenteel voorbereidt. Het APF is goed voor de deelnemers, zo stelt hij, en loopt in feite vooruit op de komende herziening van het pensioenstelsel.

Interview PWC

APF biedt schaal én maatwerk bij de uitvoering van pensioenregelingen

01-02-2016

Het APF is een ‘veelkunner’: het biedt schaalgrootte, kostenvoordelen én ruimte voor maatwerk, schrijven Erik Goris en Mark Boumans in Pensioenadvies.

Artikel Pensioenadvies

 

De druk op pensioenfondsen neemt toe.

01-02-2016

Vooral voor kleine fondsen is het steeds moeilijker om zelfstandig te blijven. Voor pensioenfondsen die zich beraden op de toekomst is er binnenkort een nieuwe mogelijkheid: het Algemeen Pensioenfonds (APF).

Pensioenwiki